Странице

среда, 25. мај 2016.

LECENJE

LECENJE

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, kičma se satoji od 7 vratnih (cervikalnih), 12 grudnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), 5 krsno-trtičnih i 4 ili 5 repnih pršljenova. Tokom odrastanja broj pršljenova se smanjuje na 26, jer se krsno-trtični pršljenovi stapaju u jednu kost, srastaju, kao i repni pršljenovi. Ovi pršljenovi nisu međusobno odvojeni kao prvih 26, te se zbog toga nazivaju i lažnim pršljenovima.
Između prednjeg i zadnjeg dela pršljena nalazi se kičmeni (spinalni) kanal, u čijoj unutrašnjosti je smeštena kičmena moždina. Takođe, između pršljenova nalaze se međupršljenski otvori, po jedan sa obe strane pršljena, gde su smešteni spinalni živci.
Svi pršljenovi, osim trtičnih i repnih, međusobno su odvojeni putem međupršljenskih diskova. Svaki međupršljenski disk sastavljen je od želatinoznog jezgra (čija je uloga da amortizuje kičmu prilikom pokreta) i fibroznog prstena. Tkivo međupršljenskih diskova sadrži veliku količinu vode, koja se kod nekih osoba u godinama smanjuje, usled čega kičma gubi svoju elastičnost i sposobnost da realizuje fleksibilne pokrete.
Degenerativne promene koje se javljaju sa starenjem mogu zahvatiti i međupršljenske diskove, tj. hrskavicu fibroznog prstena diska. Ovakve promene dovode do prolapsa međupršljenskog diska, tačnije želatinozno jezgro međupršljenskih diskova prodire u međupršljenske otvore i pritiska spinalne živce.
Diskus hernija se može javiti u bilo kom delu kičme, ali uglavnom zahvata pršljenove vratnog (cervikalnog) i slabinskog (lumbalnog) dela kičme, jer se upravo ti delovi kičme najviše pokreću. Vrlo često se javlja kod muškaraca između 25 i 45 godina starosti. Nakon 25-te godine, međupršljenski diskovi se polako isušuju, posebno ujutru, te se upravo iz tog razloga ne preporučuje nikakva fizička aktivnost bez prethodnog zagrevanja.

Namirnice za prevenciju i lečenje diskus hernije
Morske alge, pivski kvasac, bobičasto i citrusno voće, beli luk, semenke i pahuljice, biljno mleko, biljno ulje, riba i mahunarke moraju biti sastavni deo vaše ishrane, ukoliko želite da sprečite ili lečite diskus herniju. U širokom luku izbegavajte rafinisane šećere i rafinisana brašna, suhomesnate prerađevine, hranu prženu u ulju i brzu hranu, jer narušavaju organizam i ubrzavaju njegovo starenje.

Prekomerna težina opterećuje kičmu, tada se kičma napreže kako bi izdržala veliki teret, i na taj način se ubrzava zamor i oštećenje međupršljenskih diskova. U ovom slučaju, preporučuje se da započnete dijetu za eliminisanje viška masti i toksina iz organizma.

Ako se javi slabost nogu ili nastupe problemi sa mokrenjem i potencijom, operacija je nužna. Pored standardnog operativnog lečenja koje je i dalje glavni metod, hirurzi u Srbiji danas izvode i najsavremeniji zahvat, takozvanu kompletnu endoskopsku operaciju koja podrazumeva da se kroz samo jednu ubodnu ranicu, posebnim instrumentima, širine samo nekoliko milimetara, dolazi do ciljanog mesta.
"Zatim ubacivanjem posebnih instrumenata kroz otvor na endoskopu vadi se bolesni deo hrskavice koji je pritisnuo zahvaćeni nerv i time se oslobađa kompresije", objašnjava dr Marko Marković neurohirurg KBC "Zemun" i dodaje da se takvom operacijom stvaraju uslovi za prilično bezbolan oporavak.
Novi zahvat daje jako dobre rezultate, oboleli ustaju već narednog dana, ali se operacija može primenjivati samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme.
"Procena kičme se vrši na osnovu pregleda i uvida u rentgen snimke. Samo u slučajevima da je otvor dovoljan za nesmetani prolaz endoskopa i da nema degenerativnog oštećenja, operacija se može izvesti nesmetano", objašnjava dr Marković.
Nekada su od diskus hernije obolevali uglavnom stariji ljudi. U lakšim oblicima ona se leči mirovanjem i lekovima za umirenje bola.
Ova bolest prerasta i u ozbiljan socioekonomski problem jer sve češće obolevaju ljudi srednje dobi u produktivnom periodu života koji su zbog bolesti prisiljeni na duga bolovanja.

Нема коментара:

Постави коментар